Heb je een huis op het oog? Of heb je al een huis gekocht, maar is het nog niet precies naar je wensen? Dan kan je jouw huis nog aanpassen naar jouw smaak door het verbouwen. Voordat je start met verbouwen zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. In dit artikel lees je hier meer over.

Regel de juiste vergunningen
Check of je bepaalde vergunningen moet regelen. Dit is afhankelijk van wat je gaat verbouwen. Als je constructieve wijzigingen wilt doorvoeren aan je woning heb je een bouwvergunning nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een draagmuur wilt verwijderen. Deze vergunning vraag je aan bij het Omgevingsloket. Heb je een woning in de flat? Controleer dan of je voor jouw verbouwing toestemming moet hebben van de Vereniging van Eigenaars (VvE).  Dit is niet voor alle soorten verbouwingen nodig, maar sommige wel. Wat wel of niet toegestaan is zonder toestemming van de VvE hangt af van de soort VvE. Iedere aan-, op- en onderbouw zonder toestemming van de VvE is verboden. Zoek goed uit wat wel en niet mag om vervelende situaties te voorkomen.

Zoek een goede aannemer
Neem niet zomaar een aannemer aan. Helaas zijn er veel aannemers die niet betrouwbaar zijn. Ze komen hun afspraken niet na en communiceren niet duidelijk over vertragingen. Check daarom altijd een aannemer op beoordelingen. Ken je iemand die zijn/haar huis heeft verbouwd? Wellicht heeft diegene een goede ervaring met een bepaalde aannemer en vind je hierdoor een goede aannemer.

Huren van apparaten
Je kunt de aannemer ook de apparaten laten huren. Echter als je dit zelf regelt kan het soms voordeliger zijn. Je kunt hierdoor namelijk goed uitzoeken wat de voordeligste aanbieder is. Zo kan je goedkoper een heftruck huren of verreiker huren. Een heftruck is erg handig als je jouw tuin wilt verbouwen. Met een verreiker kan je zware dingen tillen en verplaatsen.

Regel een tijdelijke woning of werkplek
Is het niet mogelijk om in je nieuwe huis te wonen tijdens de verbouwing? Regel dat een plek om tijdelijk te wonen, bijvoorbeeld bij je (schoon)ouders als dit mogelijk is. Voor de lange termijn is dat meestal niet een goede keuze vanwege de beperkte privacy. Een andere optie is onder andere een vakantiehuisje of tijdelijk huurhuis. Als je wel thuis kunt wonen, maar veel thuis werkt is het verstandig om een tijdelijke werkplek te regelen. Het verbouwen kan namelijk voor veel geluidsoverlast zorgen, wat niet prettig is voor tijdens het werken. Probeer te regelen dat je vaker op kantoor kan werken. Is dit niet mogelijk of ben je zelfstandige ondernemer? Ga dan bij vrienden werken, in een café, bibliotheek of flexwerkplek.

Naast het regelen van deze zaken is het ook belangrijk een planning op te stellen. Houd hierbij rekening met onvoorziene zaken, zoals materialen die niet op voorraad zijn en ziekte van de medewerkers van je aannemer.